Potrawy narodowe Austrii – zobacz, co musisz skosztować!

Chociaż PKB per capita Austrii przekracza wartość produktu krajowego brutto na głowę mieszkańca Niemiec, Francji czy Wielkiej Brytanii, to jednak ten alpejski kraj nie jest częstym kierunkiem obieranym przez szukających pracy za granicą Polaków. Na stałe mieszka tam ok. 60 tysięcy Polaków – a to niewiele, jeśli porównać to z liczebnością naszych rodaków za Odrą lub na Wyspach Brytyjskich. Jednak Austria wcale nie jest kierunkiem nam nieznanym, a w zimowym sezonie turystycznym liczba Polaków w Austrii znacząco rośnie (może nawet o połowę)! Jedne z najlepszych tras narciarskich w Europie, niższe ceny niż we Francji czy Włoszech oraz niepowtarzalny alpejski klimat – Austria ma w rękawie kilka poważnych atutów! A do tego śmiało możemy dodać potrawy narodowe Austrii, których aż grzech nie spróbować!

Potrawy narodowe Austrii – jaka jest kuchnia austriacka?

Chociaż współcześnie Austria jest zaledwie 22. państwem w Europie pod względem powierzchni, to jednak swego czasu kraj ten był swego rodzaju hegemonem regionu. Dość tylko powiedzieć, że Austro-Węgry w szczycie swej chwały miały powierzchnię 677 tysięcy kilometrów kwadratowych (czyli 8 razy więcej niż Austria ma obecnie), zaś liczba ludności tego kraju wynosiła przed I wojną światową aż 53 miliony ludzi (w porównaniu z 8 milionami Austriaków dziś). Zauważmy jednak, że przed stu laty na Ziemi mieszkało 4 razy mniej ludzi, zaś populacja Europy stanowiła połowę obecnych wskaźników. Nie da się więc ukryć, że Austro-Węgry w szczycie swej chwały były jedną z największych potęg w Europie. A to z kolei ukształtowało późniejszą kuchnię austriacką – potrawy narodowe Austrii czerpią garściami z wpływów Węgier, Niemiec, Włoch, Francji czy Czech i widać to na każdym talerzu. A czego konkretnie spodziewać się po austriackich potrawach? Zobaczmy, czego trzeba koniecznie spróbować!

Potrawy narodowe Austrii na słono

Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel)

Nie ma słów, które mogłyby opisać istotę sznycla wiedeńskiego i jego rolę w austriackiej kuchni. Potrawy narodowe Austrii zaczynają się właśnie od sznycla wiedeńskiego – a wymienić inną potrawę na pierwszym miejscu to jak napluć Austriakom w twarz. Sznycel wiedeński jest czymś więcej, niż spaghetti dla Włochów czy paella dla Hiszpanów. To prawdziwa duma, którą Austriacy chętnie podtrzymują. Do tego stopnia, że każda restauracja serwująca Wiener Schnitzel może liczyć się z kontrolą jakości.

Sznycel wiedeński to nic innego, jak kawałek cielęciny, który panieruje się w bułce tartej i smaży na maśle. Jednak trzeba pamiętać, że jest to jedyna receptura, która umożliwia nazwanie dania sznyclem wiedeńskim – w przeciwnym razie mamy do czynienia z wariacjami na temat, które można nazwać co najwyżej sznyclem po wiedeńsku. Chroniona prawem nazwa ma skutecznie odganiać tych, którzy ze względu na cenę mięsa próbują zastąpić królewską cielęcinę tańszą wieprzowiną. A coś takiego to grzech!

Tafelspitz

Tafelspitz to potrawa z iście cesarskim rodowodem. Danie to było często przygotowywane na dworze cesarza, a wynikającą z tego po dziś dzień tradycją jest fakt, że na pierwszym miejscu stawia się jakość produktu. Tafelspitz to nic innego, jak duszona wołowina, podawana na ogół z sosem i warzywami. Do przygotowania potrawy niezbędny jest odpowiedni kawałek mięsa – na ogół krzyżowej – który gotuje się w wodzie przez ok. 3-4 godziny. Na ostatnie 30 minut do gotującego się mięsa należy dodać włoszczyznę oraz szpik (w formie kości lub plasterków), po czym można wyjąć ugotowane mięso i podać w formie plasterków na talerzu. Dobrze ugotowany Tafelspitz charakteryzuje się miękkością i soczystością – ma się po prostu rozpływać w ustach, dając koneserom poczucie godne austriackiego cesarza.

Schweinsbraten

Karyntia to kraj związkowy Austrii graniczący ze Słowenią i Włochami, a jego najważniejszym ambasadorem kulinarnym są Kasnudeln, czyli pierożki z serem. Danie to wyraźnie pokazuje, że potrawy narodowe Austrii są miszmaszem smaków okolicznych krajów – a same Kasnudeln czerpią z kuchni niemieckiej i słoweńskiej. I choć samo przygotowanie ciasta pierogowego każdy Polak powinien mieć w małym palcu (zbliżone do ciasta na polskie pierogi), to jednak warto pochylić się nad farszem, który może być nie lada zaskoczeniem. Kasnudeln nadziewane są bowiem ugotowanymi ziemniakami, cebulą, jajkiem, śmietaną, ziołami oraz chudym, bardzo suchym twarogiem). Po wymieszaniu wszystkich składników należy po prostu nadziać farszem pierogi i zagotować. Jednak tym, co stanowi o smaku Kasnudeln nie są ziemniaki ani twaróg, lecz mięta – dobrze dodać ją do farszu, aby danie uzyskało nieco odświeżający smak.

Austria na słodko

Bez dwóch zdań tym, z czym utożsamiamy potrawy narodowe Austrii są ciasta i torty – Austria słynie z najlepszych cukierników w Europie, dlatego pobyt w tym alpejskim kraju jest idealną okazją do tego, aby posmakować grzesznych słodkości!

Apfelstrudel

Zanim jednak o tortach, warto zwrócił uwagę na tradycyjny wiedeński Apfelstrudel, czyli strudel jabłkowy. Jabłka, rodzynki maczane w rumie, orzechowa kruszonka i cynamon – od tego należy zacząć opowieść o najważniejszym austriackim deserze! Bowiem, choć strudel jabłkowy jest obecny choćby w kuchni polskiej, czeskiej, słoweńskiej czy włoskiej, to jednak ten austriacki odznacza się najbardziej charakterystycznym smakiem, a o jego charakterze decyduje przepyszna kruszonka wynikająca z połączenia masła, bułki tartej oraz startych orzechów laskowych. Przygotowane uprzednio ciasto należy nadziać jabłkami, cukrem, rodzynkami marynowanymi w rumie, cynamonem i goździkami, a następnie całość zawinąć w formę strudla i wstawić do piekarnika na ok. 40 minut. I wiedeński przysmak gotowy w mniej niż godzinę!

Tort Sachera (Sachertorte)

Tort Sachera to jedno z tych dań, które cieszy się największą renomą na całym świecie. Delikatny, z idealnym balansem smaków, dostępny wyłącznie w wiedeńskim hotelu Sacher (co jest efektem wieloletnich sporów o prawo do nazwy). Zgodnie z legendą, w 1832 r. Franz Sacher otrzymał za zadanie stworzenie nowego deseru dla księcia Metternicha – wskutek nieobecności szefa kuchni, przed wyzwaniem stanął młodziutki pomocnik kucharza. To właśnie wtedy Sacher opracował przepis na soczysty tort czekoladowy przekładany marmoladą, oblewany z wierzchu dodatkową porcją czekoladowej polewy. Tort natychmiastowo zyskał uznanie salonów, a Franz Sacher musiał zacząć skupiać się głównie na swoim deserze. O tym, jak bardzo istotny dla kuchni austriackiej jest ten król wśród deserów niech świadczy fakt, że do wiedeńskiego hotelu Sacher (serwującego jako jedyny obiekt oryginalny deser) ustawiają się kolejki. I, co niezwykle istotne, kolejki będą się ustawiać jeszcze przez długie lata – receptura jest bowiem objęta ścisłą tajemnicą.

Linzer Torte

W przypadku Linzer Torte pewne jest tylko jedno – jest to przepyszny przysmak przygotowywany z kruchego ciasta, mielonych migdałów oraz nadzieniem z dżemu z czerwonych porzeczek. Dodatkowo, nieodłącznym elementem ciasta jest charakterystyczna kratka z kruszonki, którą dokoła obtacza się siekanymi migdałami. Tyle wiadomo na pewno: wątpliwości natomiast budzi rodowód tego deseru. Przez długi czas uważano, że Linzer Torte powstał pod koniec XVII wieku, natomiast kilkanaście lat temu znaleziono dowody na to, że był obecny już w 1653 r. Co więcej, nie jest do końca jasne pochodzenie słowa „Linzer”, które może wskazywać na pochodzenie tortu z okolic Linzu. Jednak teorii tej przeczą doniesienia, jakoby nazwa pochodziła od nazwiska cukiernika, który pracował na dworze cesarza Franciszka Józefa i jego żony Elżbiety Bawarskiej, znanej również jako cesarzowa Sissi. Czy w takim razie Linzer Torte zawdzięcza swoją nazwę cukiernikowi o nazwisku Linzer? A może istotny wpływ na nazwę tortu miała nazwa ciasta (Linzer Teige), co wskazuje na pochodzenie z Linz? Tego się prawdopodobnie nigdy nie dowiemy – pewne jest natomiast, że Linzer Torte jest warte grzechu, a okazję do jego skosztowania możemy mieć nie tylko w Linz, lecz także w Wiedniu, Salzburgu czy innych austriackich miastach!

Potrawy narodowe Austrii – podsumowanie

Na podstawie tych sześciu dań widać wyraźnie, że mięsem i cukiernictwem Austria stoi. I choć w menu znajduje się znacznie więcej dań, to jednak właśnie Wiener Schnitzel, Tafelspitz, Schweinsbraten, Apfelstrudel, Sachertorte i Linzer Torte najlepiej reprezentują austriacką kuchnię. A być w Austrii i nie spróbować tych dań to ciężki grzech!