Hiszpańskie potrawy narodowe – musisz ich spróbować!

Kiedy myślimy o Hiszpanii, przed oczami roztacza się wizja pięknych piaszczystych plaż, sangrii w kieliszku i ogromnych patelni wypełnionych po brzegi świeżą paellą z owocami morza. Ale czy faktycznie obraz Hiszpanii musi przywodzić na myśl tylko takie obrazki? Czy hiszpańskie potrawy narodowe to wyłącznie paella i owoce morza? Jeśli chcesz się zdziwić, koniecznie zobacz najsłynniejsze przysmaki perły Półwyspu Iberyjskiego!

Hiszpańskie potrawy narodowe, czyli dlaczego w ogóle nie możemy generalizować

Myśląc o Hiszpanii mamy na myśli głównie kilka rejonów:

    • Barcelonę (Costa Brava),

    • Madryt,

    • Wyspy Kanaryjskie (Teneryfa, Fuerteventura, Gran Canaria i Lanzarote),

    • Andaluzję (Costa del Sol).

Jednak pomijanie całego kraju na rzecz tych kilku rejonów to ogromny błąd – szczególnie, że sami Hiszpanie deklarują, że najlepsza kuchnia to kuchnia Kraju Basków i Galicji. Czy w takim razie warto skupiać się tylko na turystycznych rejonach, takie jak okolice Costa del Sol czy Barcelony? I czy kuchnię polską możemy określić jedynie jako kuchnię Mazowsza i Małopolski?

Hiszpańskie potrawy narodowe – nie da się nie zacząć od tapas!

Chociaż myśląc o kuchni hiszpańskiej mamy na myśli przede wszystkim paellę, to jednak najbardziej charakterystycznym elementem kuchni ojczyzny Cervantesa są tapas, czyli malutkie przekąski podawane w hiszpańskich barach. Ze względu na rozmiar tapas, Hiszpanie każdego wieczora zasiadają w barach i restauracjach tylko po to, by popróbować różnych przystawek – bez patrzenia na ilość!

Zgodnie z tradycją, tapas spożywa się popijając czerwonym winem albo piwem. Wielu turystów może zainteresować zwyczaj dotyczący płacenia za tapas – kto był w Hiszpanii choć raz, ten wie, że tapas podawane są wraz z wbitą w nią plastikową szpadą (albo zwykłą wykałaczką). Nie służą one jednak wyłącznie utrzymaniu przystawki w zwartej formie – na ich podstawie kelnerzy obliczają rachunek.

A jak wygląda tapas?

Chociaż wszystkie tradycyjne hiszpańskie potrawy narodowe ma swój pierwowzór, tapas zdają się uciekać od tego obowiązku. Wiadomo tylko jedno – że tapas powinny być podane na kromce chleba. Ale z czego mogą się składać? Decyzja należy wyłącznie do szefa kuchni. A ten może zaoferować m.in.:

  • jamón serrano, czyli tradycyjną hiszpańską szynkę,

  • pastę z pomidorów z dodatkiem czosnku i kaparów,

  • fuet, czyli tradycyjną katalońską kiełbasę.

Poza tym, jako tapas funkcjonują również:

  • owoce morza,

  • oliwki,

  • orejas, czyli smażone w głębokim oleju uszy wołowe,

  • patatas bravas, czyli smażone ziemniaki,

  • tortilla de patatas, o której piszemy w dalszej części artykułu.

Hiszpańskie potrawy narodowe, czyli czego koniecznie musisz spróbować!

Paella

Chociaż paella zyskała status głównego ambasadora kuchni hiszpańskiej, to jednak nie w każdym zakątku Hiszpanii wygląda (i smakuje) ona tak samo – za tę prawdziwą uchodzi wyłącznie paella z Walencji. Potrawa ta charakteryzuje się swoją jednogarnkowością i – przede wszystkim – koloryzowanym żółtym ryżem. Kolor ten uzyskuje się tradycyjnie za pomocą szafranu, natomiast współcześnie korzysta się coraz częściej z barwnika zwanego colorante. Zwyczajowo do paelli dodaje się mięso z kurczaka albo owoce morza (omułki lub krewetki), a także paprykę, groszek, pomidory, czosnek, oliwę i sól.

Co niezwykle istotne, paellę przygotowuje się na specjalnym naczyniu zwanym paellera. Właśnie temu naczyniu paella zawdzięcza to, że najlepiej ją spożyć tuż po przygotowaniu z odrobiną świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Tortilla de patatas

Kolejnym daniem, którego koniecznie trzeba spróbować, a które znajduje się w niemal każdej hiszpańskiej restauracji, jest tortilla de patatas. Tortilla jest jednym z tych dań, którego nie da się jednoznacznie przypasować do pory dnia – może być jedzona na śniadanie (najczęściej), lecz nie popełnimy faux pas, jedząc ją na kolację czy jako danie główne. Tortilla to specyficzna odmiana omletu, którzy podsmaża się na oleju. W jej skład tradycyjnie wchodzą ziemniaki i jajka, natomiast częstą praktyką jest również dodawanie cebuli – zaś pozostałe składniki należą już tylko do inwencji twórczej kucharza. Dobrze przygotowana tortilla jest złocista na zewnątrz, zaś miękka w środku.

Tak jak wspominaliśmy, hiszpańskie potrawy narodowe umieją ze sobą współpracować. Dzięki temu tortilla nie musi być autonomicznym daniem – niekiedy spotkać można ją jako element tapas, czyli tradycyjnych hiszpańskich przystawek, lub w kanapce.

Pulpo a la gallega (ośmiornica po galicyjsku)

Choć ośmiornica w Polsce często budzi zdziwienie, to jednak Hiszpanie opanowali jej przyrządzanie do perfekcji, dzięki czemu ośmiornica nie jest wyzwaniem nawet dla początkującego kucharza. Ugotowaną i pokrojoną w plastry ośmiornicę podaje się tradycyjnie na ugotowanych ziemniakach w towarzystwie sproszkowanej papryki i oliwy z oliwek. Prawda, że proste?

Empanadas

Nie ma kraju, który nie posiadałby własnych pierogów. W Chinach mamy jiaozi, we Włoszech ravioli – a w Hiszpanii funkcję „pieroga narodowego” pełni empanada, czyli smażone lub pieczone ciasto z nadzieniem. Tradycyjnie wewnątrz empanady znajduje się mielone mięso, kukurydza, oliwki i jajko, natomiast na co dzień kucharze do empanady wkładają wszystko – od mięsa aż do owoców.

Empanadas charakteryzują się specyficznym zawijaniem rogów – to właśnie one, podobnie jak w przypadku polskich pierogów, stanowią o odmienności empanadas od innych tego typu dań. Upieczone empanadas dobrze jest polać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny – dzięki temu nie poczujemy suchości!

Gazpacho

Gazpacho, czyli andaluzyjska zupa podawana na chłodno to absolutna podstawa kuchni hiszpańskiej. Zupa z dojrzałych pomidorów z dodatkiem papryki, ogórka, oliwy, octu i chleba idealnie orzeźwia w słoneczne gorące dni, a do tego jest niezwykle szybka w przygotowaniu. Ze względu na to, że gazpacho nie wymaga gotowania (wystarczy zmierzać wszystkie składniki i zmiksować, aby uzyskać kremową konsystencję), przygotowanie tej andaluzyjskiej potrawy jest szczególnie lubiane przez początkujących kucharzy.

Churros

Kto choć raz odwiedził hiszpańską knajpkę w okolicach późnego przedpołudnia wie, że Hiszpanie uwielbiają spędzać poranki przy churros i filiżance gorącej czekolady. Churros, czyli tradycyjny wypiek z mąki pszennej, oleju, cukru i… soli) smażony w głębokim oleju zapewnia porcję energii na cały dzień – a wszystko to dzięki ilości cukru i słodyczy. Formowane w podłużne kształty o gwieździstym przekroju churros (same w sobie o słonawym posmaku) macza się w czekoladzie, dzięki czemu powstaje bardzo tłusta (ale smaczna!) przekąska, bez której Hiszpanie nie mogliby się obyć.

Turrón

Turrón to tradycyjne hiszpańskie słodycze, które przygotowuje się na okres Świąt Bożego Narodzenia. Ten specyficzny rodzaj nugatu uzyskuje się w wyniku połączenia białek jaj, cukru, miodu i – przede wszystkim – orzechów (głównie migdałów). Podawany tradycyjnie w formie prostokątnej tabliczki, turrón przyjmuje dwie formy:

  • miękką (turrón blando) – tradycyjny turrón z Jijony, miękki i ciągnący, przypominający konsystencją chałwę, uzyskiwany z migdałów startych na pastę,

  • twardą (turrón duro) – z takiego turrónu słynie szczególnie Alicante, nugat jest niezwykle kruchy i zawiera w sobie migdały w całości.

Czy to już wszystkie hiszpańskie potrawy narodowe?

Gdyby spróbować wymienić wszystkie hiszpańskie dania, z pewnością można by było zapisać niejedną książkę. Tym niemniej wszystkie wymienione składają się na podstawę hiszpańskiej kuchni – jeśli ich nie spróbujesz, to tak jakby wcale Cię nie było w Hiszpanii!